ул. Васил Петлешков №18, Варна

+35952313050

Лечение на пародонтит и гингивит

Лечение на гингивити

Гингивитът е най-леката форма на пародонтално заболяване. Той е причина венците да се зачервят, да се подуят и да кървят лесно. На този етап обикновено има малък или никакъв дискомфорт. Гингивитът често се причинява от недостатъчна хигиена на устната кухина. Гингивитът е обратим с професионално лечение и добра грижа за устната кухина.

Фактори, които могат да допринесат за гингивит, включват диабет, тютюнопушене, стареене, генетична предразположеност, системни заболявания и състояния, стрес, неправилно хранене, пубертет, хормонални колебания, бременност, злоупотреба с вещества, ХИВ инфекция и употреба на някои лекарства.

Лечение на пародонтити

Нелекуваният гингивит може да премине към пародонтит и в крайна сметка може да доведе до загуба на зъби и други здравословни проблеми. С времето плаката може да се разпространи под линията на венците. Токсините, произвеждани от бактериите в плаката, дразнят венците. Токсините стимулират хронична възпалителна реакция, при която тялото по същество изгражда вещества против себе си, а тъканите и костите, които поддържат зъбите, се унищожават. Венците се отделят от зъбите, образувайки джобове (пространства между зъбите и венците), които се заразяват. С напредването на болестта джобовете се задълбочават и се разрушават повече меки и костни тъкани. Често този разрушителен процес има много леки симптоми. В крайна сметка зъбите могат да се разклатят и може да се наложи да бъдат отстранени.